ビジョン

Vision

「エネルギー総合学」
"Comprehensive Energy Sciences"

エネルギー問題に関する社会からの強い要請に応え、安心安全で豊かなカーボンニュートラル社会を実現する課題解決法を開発・実装すると共に、文理融合の新たな学理を創成していきます。

In response to strong demands regarding energy issues, we will aim to create by integrating liberal arts and natural science, and solutions will be developed and implemented to realize a safe, secure and affluent carbon neutral society.

エネルギーの生産、輸送から変換、利用に至るまでのトータルエネルギーシステムを網羅

Comprehensive energy system, encompassing from energy production and transportation to conversion and final demand.

エネルギー関連技術の研究開発から、エネルギー政策、制度の設計に至るまでの広範な分野に関する分析、総合化
Analysis and integration of a wide range of fields, from research and development of energy-related technologies to the design of energy policies and systems.

社会実装を扱うエネルギーの総合学を確立し、安心安全で豊かな社会を支える環境負荷の低いエネルギーシステムの実現に貢献
Establishing an integrated energy course to manage social implementation, contributing to the realization of energy systems with a low environmental impact that support a safe, secure, and prosperous society.

ミッション

Mission

Research

エネルギー分野の新たな価値創造に挑む学術の戦略的展開に対して、卓越した研究者が集い、社会におけるエネルギーの諸問題や、気候変動に関する対応策を企画、開発する組織として価値創造の中心となります。

Outstanding researchers gather to create new value in the energy field. It plans and develops measures to mitigate the climate change and to solve the energy issues

Education

現状の社会課題を抽出・分析すると共に、望ましい未来社会をデザインする。その未来ビジョンから技術的課題をバックキャストする思考法を涵養すると共にエネルギー総合学の学理を創成し、人材を育成します。

Based on the design of a desirable future society, students cultivate a way of thinking that identify issues to be solved by backcasting from the vision of the society.

社会連携

Social cooperation

エネルギーに関する社会からの強い要請に応え、文理融合による革新的で実践的な研究を実現すると共に、産学官の連携により成果の社会実装を可能にする強力なプラットフォームを形成します。

Powerful platforms are to be established that enables social implementation of the innovative systems through collaboration between industry, academia, and government